NRBI, Bewaakt kwaliteit, borgt kennis en kunde

Inloggen NRBI

Wat is het NRBI?

Verschillende bouwkundig inspecteurs hebben in samenwerking met een aantal belangrijke stakeholders de stichting en het register opgericht. De stichting wil marktpartijen zekerheid bieden over de kwaliteit en uitvoering van inspecties. Daarnaast wil zij er voor zorgen dat de kennis en kunde van de ingeschreven inspecteurs permanent actueel gehouden wordt. Geregistreerde inspecteurs mogen de titel Register Bouwkundig inspecteur voeren (RBI) en onderscheiden zich zo in de markt. Het NRBI bevordert de professionalisering van het beroep van bouwkundig inspecteur en zorgt dat bouwkundige inspecties en adviezen op een eenduidige en kwalitatieve wijze uitgevoerd worden.

Duidelijkheid en draagvlak en het kaf van het koren scheiden. De boodschap van onafhankelijke stichting NRBI is warm ontvangen. Kijk naar het filmpje klik hier

Onze missie

Het doel van het Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs is marktpartijen zekerheid te bieden over de kwaliteit en uitvoering van inspecties en inspecteurs. De Rbi gecertificeerde inspecteurs onderscheiden zich in hun werk door objectiviteit en betrouwbaarheid. Zo bevordert het NRBI de professionalisering van het beroep van bouwkundig inspecteur en zorgt het NRBI dat inspecties en adviezen op een eenduidige en kwalitatieve wijze uitgevoerd worden.

Wanneer mag iemand zich RBI (Register Bouwkundig Inspecteur) noemen?

Beroeps en Gedragscode

Bij de uitoefening van het vak ofwel het inspecteren als dienstverlening is het belangrijk dat iedere aangesloten inspecteur zich conformeert aan de opgesteld Beroeps- en Gedragcode door het NRBI. 

Elke aangesloten register bouwkundige is gehouden aan deze gepubliceerde Beroeps- en Gedragcode.

Inspectieprotocol en rapportageformat

RBI inspecteurs conformeren zich aan een duidelijke en heldere inspectierichtlijn. Hierbij gaat het vooral om de wijze waarop inspecties worden uitgevoerd en de manier waarop de inspecteur daarover rapporteert. Een RBI maakt altijd gebruik van het inspectieprotocol van het NRBI.

De kwaliteit van een inspectie is meer dan alleen een grondige inspectie uitvoeren. Het is van belang dat het inspectieresultaat op de juiste wijze gerapporteerd wordt.

Kwaliteit door toezicht

Het NRBI controleert steekproefsgewijs de rapporten van alle Register Bouwkundig Inspecteurs. Deze controle is enerzijds nodig om toezicht te houden op de kwaliteit van rapportage en anderzijds om consequent te werken aan het verder verbeteren van de standaard kwaliteit van het gehele inspectiemanagementproces. Zodoende borgt het NRBI de kwaliteit van de aangesloten inspecteurs.

Valideren van inspecties

Voor het valideren van inspecties maakt het NRBI gebruik van Inspectiemanagement Nederland. i-NL toetst steekproefsgewijs voor stichting NRBI of de RBI inspecteurs hun werkzaamheden uitvoeren conform door het NRBI opgestelde eisen en richtlijnen bij inspecteren.

Een inspectie uitgevoerd door een RBI inspecteur geeft daardoor meer zekerheid aan geldverstrekkers, intermediairs en consumenten. Van een RBI inspecteur mag redelijkerwijs verwacht worden dat zijn rapportages goed inzicht geven in de bouwkundige staat van het geïnspecteerde object.

Hoe schrijf ik mij in bij het register van NRBI? 

De procedure tot inschrijving kent drie stappen.

 1. Beoordeling op basis van het toelatingscriteria bij het NRBI
 2. Bepalen wijze van inschrijving (keuze route A of B, zie onderstaand overzicht)
 3. Formaliseren inschrijving als Rbi

Om uw inschrijving te starten (stap 1) dient u een aantal documenten aan te leveren en tevens aan een aantal vereisten te voldoen:

 • Geldige inschrijving bij de KvK
 • Opgave BTW nummer
 • Niet onder surseance van betaling staan
 • Verklaring omtrent gedrag (VOG)
 • Afschrift van bescheiden (relevante diploma’s en/of certificaten) waaruit blijkt dat de aspirant ingeschrevene een relevant denkniveau heeft op minimaal HBO niveau binnen de vastgoed gerelateerde sector;
 • Bewijs van minimaal drie jaar aantoonbare relevante werkervaring in het uitvoeren van bouwkundige inspecties of direct daaraan gerelateerd werk (dit laatste ter beoordeling door NRBI);
 • Een vijftal (5) bouwkundige inspectierapporten, niet ouder dan 1 jaar;
 • Actuele Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (indien u uw inspecties via de service provider afhandelt heeft u geen eigen verzekering nodig)

Na ontvangst van de benodigde gegevens en betaling van de aanmeldingskosten sturen wij u de overeenkomst tot inschrijving. Wij verzoeken u deze volledig en naar waarheid in te vullen en aan ons te retourneren. Het NRBI zal uw inschrijving na ontvangst van het inschrijfgeld in behandeling nemen. 

Kosten: 

 • Het verwerken van de aanvraag tot inschrijving kost eenmalig € 75,- ex BTW.
  (kosten voor het behandelen van aanvraag tot inschrijving zijn non refundable)
 • De overige kosten zijn afhankelijk van de wijze van registratie. In onderstaand overzicht ziet u dat inschrijving al mogelijk is vanaf € 295,- per jaar.

          Prijs NRBI

          Genoemde bedragen zijn exclusief BTW en gelden per persoon per inschrijving (prijspeil 2018).

Het NRBI streeft er uitdrukkelijk naar de bereikbaarheid van haar register zo groot mogelijk te maken. Voor bedrijven met meer inspecteurs gelden, onder voorwaarden, en zelfstandig inspecteurs die ook via erkende NRBI-bedrijven werken, daarom gereduceerde tarieven.

Meer informatie? Neem per mail direct contact op met het NRBI (info@nrbi.nl).

*Rekeningnummer Stichting Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs NL53INGB0008125920 

Klik hier om je aan te melden als register bouwkundige
 • Permanente educatie
 • Doorlopend toezicht op kwaliteit
 • Beroeps en gedragscode
 • Inspectierichtlijn en rapportage

Lees hier meer over de motivatie van een aantal van onze register inspecteurs

Johan Bove, Register Bouwkundig Inspecteur

Johan Bove

Register bouwkundig Inspecteur

Ik ben Johan Bove en werk al sinds 1987 als zelfstandige sr bouwkundige, mijn specialiteiten zijn het gehele bouwproces, de afwikkelingen en als Bouwpatholoog gespecialiseerd in bouwgebreken en geschillen, we werken door geheel Nederland, en staan voor u klaar om u te helpen.

Eindelijk erkenning als zelfstandig Bouwkundig Inspecteur. “Ik ben zeer vereerd, om als Bouwkundig Inspecteur te zijn geregistreerd bij het Register Bouwkundige Inspecteurs (RBI) en daarmee een bijdrage kan leveren aan de verdere professionalisering van het beroep.”

Kees Nederend, Register bouwkundig Inspecteur

Kees Nederend

Register bouwkundig Inspecteur

Nederend bouwadvies is een onafhankelijk expertise bureau om u te ondersteunen bij al uw (bouw)zaken op het gebied van bouwadvisering. Wij zijn gespecialiseerd in bouwkundig advies voor nieuwbouw-, verbouw- en renovatieprojecten. 

Het NRBI bevordert de professionalisering van het beroep van Bouwkundig Inspecteur, wat staat voor betrouwbaarheid en kwaliteit in de bouw en vastgoed branche. “Ik ben trots en zeer vereerd, om als Bouwkundig Inspecteur te zijn geregistreerd bij het Register Bouwkundige Inspecteurs (RBI) en daarmee een bijdrage kan leveren aan de verdere professionalisering van het beroep bouwkundig inspecteur.”

Joop Hoekstra, Register bouwkundig Inspecteur

Joop Hoekstra

Register bouwkundig Inspecteur

Mijn naam is Joop Hoekstra en ben woonachtig in Oppenhuizen, Friesland.

Oorspronkelijk kom ik uit de installatietechniek als installateur, daarna als EPA-adviseur en legionella preventie adviseur. Tevens ben ik een BREEAM expert. Inmiddels al vijftien jaar register makelaar & taxateur, lid VBO makelaar. Ik sta ingeschreven in de registers SCVM en NRVT, kamers wonen en bedrijfsmatig vastgoed. In het dagelijkse leven houd ik me bezig met het taxeren van woningen en bedrijfspanden, keuringen en aankoopbegeleiding.

Door ingeschreven te zijn in het NRBI register kan ik mij kwalitatief te onderscheiden als bouwkundig inspecteur. Ik vind het belangrijk dat een potentiële opdrachtgever weet dat eisen worden gesteld aan het zijn van een goede inspecteur, onder andere dat deze door permanente educatie op de hoogte is van actuele ontwikkelingen in de markt. Zo weet mij opdrachtgever waar hij aan toe is en met wie hij te maken heeft.

Misschien kan ik iets voor u betekenen! klik hier.

Peter Schuijs, Bouwkundig Inspecteur

Peter Schuijs

Bouwkundig Inspecteur

Schuijs Bouwkundig Advies heeft zich gespecialiseerd in het uitvoeren van aan- en verkoopkeuringen voor woningen, appartementen, commercieel vastgoed. Of dit nu gaat om nieuwbouw of bestaande bouw wij kunnen dit voor verzorgen. Naast het de aan- en verkoopkeuringen doen wij ook bouwbegeleiding voor nieuwbouwwoningen het opstellen van MJOP`s en bouwschade-onderzoeken.

Wij zitten al meer dan 35 jaar in het vak van het beheer en onderhoud van vastgoed en eindelijk is er nu erkenning als bouwkundig inspecteur.  Als Register bouwkundig Inspecteur kunnen wij het volgende voor u betekenen:

- uitvoeren en vastleggen van aan- en verkoopkeuringen van zowel particulier als commercieel vastgoed;
- onderzoeken en adviseren inzake bouwschades;
- onderzoeken en adviseren in vochtproblematiek;
- uitvoeringsbegeleiding van verbouwingen en renovaties;
- opstellen van MJOP`s op basis van de NEN 2767;

Ron de Kort, Register bouwkundig Inspecteur.

Ron de Kort

Register bouwkundig Inspecteur

Dutch Property Inspections werkt met een compact team van 3 vaste bouwkundige inspecteurs waarvan Ron de de Kort als Register bouwkundig Inspecteur. Geen gehaaste snotneuzen maar stuk voor stuk technisch geschoolde bouwkundig experts met ruimschootse ervaring in de Amsterdamse bouw en vastgoed wereld. Ze weten wat er speelt; in panden van een bepaalde leeftijd, in bepaalde wijken, zelfs in specifieke straten. Wat mag bijvoorbeeld wel en niet in een monument? Onze bouwtechnische kennis van historisch Amsterdam is doorslaggevend voor uw investeringen!

Het NRBI bevordert de professionalisering van het beroep van Bouwkundig Inspecteur, wat staat voor betrouwbaarheid en kwaliteit in de bouw en vastgoed branche. “Ik ben zeer vereerd, om als Bouwkundig Inspecteur te zijn geregistreerd als Register Bouwkundige Inspecteur (RBI) en daarmee een bijdrage kan leveren aan de verdere professionalisering van het beroep en betrouwbaarheid binnen de Amsterdamse vastgoedwereld.”

Sander van der Giessen, Register Bouwkundige Inspecteur

Sander van der Giessen

Register bouwkundig Inspecteur

OOK Bouwadvies is in 2011 opgericht door Sander van der Giessen. OOK Bouwadvies levert voornamelijk projectbegeleiding, bouwtechnische adviezen en bouwkundige keuringen.

Er zijn veel inspecteurs die bouwkundige keuringen uitvoeren. Door de jaren heen hebben wij gemerkt dat er veel kwaliteitsverschillen zijn in de dienstverlening van inspecteurs. Soms te zwart/wit, soms te technisch of juist te summier.

Wij weten dat het merendeel van de bouwkundige keuringen bedoeld is om juiste informatie over de technische staat van een gebouw te geven aan niet-technisch onderlegde opdrachtgevers. OOK Bouwadvies streeft ernaar om zich te onderscheiden, om meer kwaliteit te leveren dan de gemiddelde bouwkundig inspecteur. En dat maken we ook waar!

Met de opname in het register van het NRBI wordt een belangrijke stap gezet in de erkenning van de kwaliteit van onze bouwkundige keuringen. Met trots zal ik hieraan uiting geven aan mijn omgeving!

Hans Hoedemaekers, Register bouwkundig Inspecteur

Hans Hoedemaekers

Register bouwkundig Inspecteur

Mijn naam is Hans Hoedemaekers en ben de eigenaar/bouwkundige van DesignPlanning.nl, Bouwkundig Advies Bureau gevestigd te Puth in de provincie Limburg.

Ik heb meer dan 38 jaren ervaring als bouwkundige; zowel in het ontwerpen als het begeleiden van bouwwerken en woningen.

Wilt u een bouwkundige keuring voor uw woning?  Ook voor een Bouwtechnische Inspectie bent u aan het goede adres bij DesignPlanning. Bij de aan- of verkoop van uw huis of gebouw, wilt u graag feitelijk inzicht in de staat van het huis of gebouw. Een bouwtechnische inspectie geeft uitsluitsel over de kwaliteit van het huis of gebouw en over de staat van het onderhoud. Een bouwkundig onderzoek geeft u inzicht in de kenmerken en eventuele gebreken van een gebouw en de installaties. De inspectiegegevens bieden duidelijkheid over de conditie van het gebouw voor u en/of andere investeerders, maar ook voor andere partijen waar u mee samenwerkt. U heeft direct inzicht in de kracht en zwaktes van (kenmerken) uw huis of gebouw.

Frank de Haan, Register bouwkundig Inspecteur

Frank de Haan

Register bouwkundig Inspecteur

Mijn naam is Frank de Haan en ben oprichter en mede-eigenaar van De Verbouwregisseur en 4cility Vastgoedmanagement.

Na het afronden van mijn HTS opleiding bouwkunde heb ik werkervaring opgedaan bij verschillende bouwbedrijven. Inmiddels ben ik al ruim 25 jaar actief als zelfstandig ondernemer in de bouw- en installatiebranche.

Zowel particulieren als bedrijven behoren tot onze klantenkring. Onze werkzaamheden bestaan uit het uitvoeren van keuringen en inspecties, uit opleveringen, MJOP’s, bouwbegeleiding en advies, maar ook verbouw- en renovatieprojecten. Wij vinden het belangrijk om offertes, bouwprocessen en keuringen transparant te maken, zoveel mogelijk vast te leggen en in begrijpelijke taal te communiceren. 

Wij staat voor onafhankelijkheid, kwaliteit, pragmatisch werken, betrouwbaar- en deskundigheid.

Wij zijn er trots op, te zijn geregistreerd  als Bouwkundig Inspecteur in het Register Bouwkundig Inspecteur (RBI).

Wendy Versteeg, Register bouwkundig Inspecteur

Wendy Versteeg

Register bouwkundig Inspecteur

Ik ben Wendy Versteeg en trots dat mijn naam in het register van het Nederlands Bouwkundig Inspecteurs vermeld mag staan. Als één van de eerste gecertificeerd en verheugd dat ik zo een bijdrage mag leveren aan het professionaliseren van het beroep bouwkundig inspecteur. Het werd tijd dat er een kwaliteitswaarborging is gekomen.

 

Ik heb ruim 26 jaar ervaring, waarvan veel kennis in de woningbouw. Met deze kennis en ervaring al meer dan 10 jaar werkzaam als onafhankelijk bouwtechnisch inspecteur, gespecialiseerd in bestaande bouw en het onderzoek doen naar bouwgebreken. Ook begeleiden wij renovaties en transformatie van gebouwen. Ondertussen uitgebreid met diensten in het opstellen van Meer Jaren Onderhouds Plannen en uitvoeren van Vastgoed Beheer.

 

WX Vastgoed Expertise BV staat voor betrouwbaar, kwaliteit en onderscheidend. We spreken een heldere taal en schrijven duidelijke rapporten met beeldmateriaal

Dick Baars

Register bouwkundig Inspecteur

Wij zijn gespecialiseerd in (contra-) expertise, advisering, begeleiding en inspecties op het gebied van bouw, bouwtechniek en installatietechniek. Daarnaast hebben wij een extra specialisatie op het gebied van zwembaden en wellness voorzieningen. Wij werken uitsluitend met ervaren adviseurs en experts die door jaren opgedane ervaring en scholing gedegen expertise aanleveren. Wij zijn gevestigd in Dronten, Flevoland, maar ons werkgebied omvat geheel Nederland. Tevens zijn wij deskundige voor alle Nederlandse Rechtbanken. Het spreekt voor zich dat wij volledige geheimhouding betrachten jegens derden!”

Johnny Blom Register Bouwkundig Inspecteur

Ir. Johnny J. Blom

Register Bouwkundig Inspecteur

Ir. Johnny J. Blom Register Bouwkundig Inspecteur

Blom Architecten is een BNA gecertificeerd architectenbureau met een zeer brede ervaring in nieuwbouw, bestaande bouw (particulier en utiliteit), verbouw, planontwikkelingen en haalbaarheidsstudies.  Het bureau verricht ook al ruim 25 jaar bouwtechnische keuringen, bouwcontroles, opleveringen en andere bouwexpertises. Het bureau is hiervoor TÜV gecertificeerd en geregistreerd als erkend Register bouwkundig Inspecteur. Tevens zijn wij als bureau gecertificeerd EPA-W deskundige.

Het Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs bevordert de professionalisering van ons beroep van Bouwkundig Inspecteur, wat staat voor betrouwbaarheid en kwaliteit in de bouw en vastgoed branche. “Ik ben trots en zeer vereerd, om als Bouwkundig Inspecteur te zijn geregistreerd bij het Register Bouwkundige Inspecteurs (RBI) en daarmee een bijdrage kan leveren aan de verdere professionalisering van het beroep bouwkundig inspecteur.”


Met vriendelijk groet,

Register Bouwkundig Inspecteur

Johnny Blom

 

Erik Braunius, Register bouwkundig Inspecteur

Erik Braunius

Register bouwkundig Inspecteur

Het uitvoeren van bouwkundige inspecties nieuwbouw of bestaande bouw is de core business van Aan-Zet. Tot voor kort was er geen register (kwaliteitsborging) voor bouwkundigen die bouwkundige inspecties uitvoeren waardoor het voor opdrachtgevers lastig is een goede bouwkundige te vinden.
Dit register is er nu wel en ik voel me dan ook vereerd dat ik als een van de eerste gecertificeerd bouwkundigen hier een bijdrage mocht leveren als Register bouwkundig inspecteur (Rbi).

Eindelijk erkenning door een register voor zelfstandige bouwkundig inspecteurs.

Marcel Kaffa

Register bouwkundig Inspecteur

Mijn naam is Marcel Kaffa en ben eigenaar (bouwkundige) van Service West Wonen BV te Rijswijk.
Dagelijks verrichten wij werkzaamheden op het gebied van bouwkundige inspecties, energielabels, meerjarenonderhoudsplanningen en het begeleiden van bouwprojecten. 
Onze grote meerwaarde is dat wij met een bezoek veel verschillende aspecten van een object kunnen inspecteren en beoordelen.

Denk hier aan bouwkundige/installatietechnische gebreken, energiezuinigheid, binnenmilieuklimaat, brandveiligheid en inbraakpreventie. (bouwkundig)
Ik hecht veel waarde aan kwaliteit en de borging hiervan. Het NRBI sluit erg goed aan op de wijze waarop onze kwaliteitsborging plaatsvindt en werd het tijd dat er ook voor de (Register) bouwkundig inspecteur een platform met kwaliteitsborging zou komen.

Bob van Dinten, Register bouwkundig Inspecteur

Bob van Dinten

Register bouwkundig Inspecteur, Drenthe

Mijn naam is Bob van Dinten eigenaar van Bouwkundig Adviesbureau Bouwerbob te Diever, Drenthe. Wij houden ons voornamelijk bezig met het uitvoeren van bouwkundige keuringen en inspecties in het noorden van ons land. Daarnaast zijn we actief in het begeleiden van bouw en verbouwprojecten. Dit maakt dat we niet alleen de theorie beheersen maar ook voeling houden met de praktijk .
Prachtig dat er voor opdrachtgevers nu een register is met bouwkundigen die staan voor kwaliteit! Wij zijn er trots op als één van de eerste bouwkundigen te worden toegelaten en de titel RBI te mogen dragen.

Ger van het Einde, Register Bouwkundig Inspecteur

Ger van het einde

Register Bouwkundig Inspecteur (Rbi)

Even voorstellen.  Ger is mijn naam, ik heb al meer dan 40 jaar ervaring als bouwkundige. Sinds 2008 als zelfstandig bouwkundig expert actief.

Eindelijk is er erkenning als zelfstandig bouwkundig inspecteur! En met trots mag ik mij Register bouwkundig Inspecteur noemen.

Alexander Boele (Inspectie Management Nederland)

Alexander Boele

Validatie expert

Inspectie Management Nederland (www.i-nl.nl) is een service provider voor en door experts. Als bouwkundig expert voer ik validaties en (veld)audits uit van de diverse Register bouwkundig Inspecteurs. Door ook over de schouder van de inspecteur mee te kijken, maar ook zelf als inspecteur voor opdrachtgevers op te treden, zorg ik ervoor dat praktijk en theorie goed samen gaan. 

Wiek Smedts, Register bouwkundig Inspecteur

Wiek Smedts

Register bouwkundig Inspecteur

“Ik houd me al jaren bezig met bouwkundige vraagstukken, inspecties en opleveringen van bouwwerken. Daarnaast ben ik actief met bouwkundige projecten, bouwbegeleiding en advisering.” Als onafhankelijk bouwdeskundige ondersteunt en adviseert Wiek BouwConsultance mensen met de voorbereiding, prijs-contractvorming en realisatie ten aanzien van nieuwbouw, verbouw, renovatie, transformatie, duurzaamheid en/of onderhoud van vastgoed.

Het NRBI bevordert de professionalisering van het beroep van Bouwkundig Inspecteur, wat staat voor betrouwbaarheid en kwaliteit in de bouw en vastgoed branche. “Ik ben zeer vereerd, om als Bouwkundig Inspecteur te zijn geregistreerd bij het Register Bouwkundige Inspecteurs (RBI) en daarmee een bijdrage kan leveren aan de verdere professionalisering van het beroep.”

* Meer dan 50 aangesloten bouwkundig inspecteurs zijn te herkennen aan het RBI keurmerk

Waarom is er een register voor inspecteurs?

Formele kaders

Het beroep van bouwkundig inspecteur is niet formeel beschermd en mag dus door iedereen worden uitgeoefend zonder toestemming van een bevoegde autoriteit. Het ontbreken van formele kaders werkt hand dat consumenten niet van te voren weten of zij te maken hebben met een echte deskundige. Het maakt het lastig voor de echte professionals om zich te onderscheiden.

Géén afbreukrisico

Het afbreukrisico voor zakelijke en particuliere opdrachtgevers van inspecties is hoog. Verkeerde keuzes kunnen verstrekkende gevolgen hebben. De prijs van de dienstverlening biedt geen houvast. Goedkoop kan duurkoop zijn en duurkoop hoeft niet altijd goed te zijn.

Eenduidigheid

In de woningmarkt ontbreekt het aan een eenduidige richtlijn voor het inspecteren van een woning. Ook zijn er geen gedragscodes waaraan een inspecteur zich moet houden. Daarnaast ontbreekt het aan toezicht. Register Bouwkundig Inspecteurs erkennen dat dit een probleem is en onderschrijven daarom de door het NRBI opgestelde regels en kwaliteitseisen aan de inspecteur. Het inspecteren met heldere afspraken geeft eenduidigheid en verhoogt de kwaliteit.

Duidelijkheid

Het NRBI maakt een einde aan de onduidelijkheid. Het NRBI ziet erop toe dat de bij haar ingeschreven inspecteurs zich onderscheiden door de kwaliteit van hun werk. RBI inspecteurs conformeren zich aan heldere gedrags- en beroepsregels.
Dit is in het belang van alle partijen: opdrachtgevers weten vooraf wat van gevalideerde inspecties en van de RBI inspecteurs verwacht mag worden.

Inspectierichtlijn

NRBI inspecteurs geven hun klanten de zekerheid dat ze werken conform heldere inspectierichtlijnen.