Ingebrekestelling aankoop of bouw

Een ingebrekestelling is een formele juridische kennisgeving aan een andere partij waarin wordt aangegeven dat deze partij in gebreke is gebleven bij het nakomen van een verplichting. In het geval van een bouwgeschil, verbouwgeschil, bouwproblemen of -gebreken, kan een ingebrekestelling worden ingezet om een aannemer of verantwoordelijke (contract partij) partij op de hoogte te stellen van de problemen en hen een redelijke termijn van herstel te geven om de gebreken op te lossen.

Hier zijn enkele belangrijke punten met betrekking tot ingebrekestellingen en de rol van een bouwexpert:

 

  1. Zichtbare versus verborgen gebreken:
    • Een zichtbaar gebrek is iets dat een normaal oplettende koper bij de bezichtiging van een bestaande woning, nieuwbouwwoning, verbouw of renovatie had kunnen opmerken.
    • Een verborgen gebrek is een gebrek dat niet direct zichtbaar was tijdens een visuele opname en/of bezichtiging, maar later aan het licht komt.
    • De partij die een verborgen gebrek claimt moet bewijzen aanvoeren dat het gebrek verborgen was en aannemelijk maken dat bijvoorbeeld het verborgen gebrek tijdens een aankoop van een woning al aanwezig was.
    •  De partij die een verborgen gebrek claimt bij de andere partij dient aannemelijk te maken dat het verborgen gebrek het normale woongenot in de weg staat.
  2. Ernst van het gebrek:
    • Het gebrek of verborgen gebrek moet voldoende ernstig zijn, waardoor het pand niet meer geschikt is voor het beoogde gebruik.
    • De feitenrechter zal uiteindelijk oordelen over de ernst van het gebrek.
  3. Tijdstip van vaststelling:
    • Het moment waarop de bouwgebreken worden vastgesteld, bepaalt of de aannemer of verkoper van een woning nog ingebreken is te stellen.
    • Bij aankoop van een bestaande woning heeft een koper een onderzoeksplicht. Hier niet aan voldaan is het vaak lastig om verborgen gebreken te verhalen.
    • Bij een oplevering van een nieuwbouw moet de aannemer alle zichtbare gebreken oplossen die zijn genoteerd in het proces-verbaal van oplevering.
    • Bij de definitieve oplevering moeten zowel de zichtbare als de verborgen gebreken worden aangepakt door de aannemer.
    •  
  4. Rol van een onafhankelijke bouwexpert:
    • Een bouwexpert kan worden ingeschakeld om de bouwgebreken of -bouw fouten vast te stellen.
    • Het deskundigeneverslag van de bouwexpert kan worden gebruikt als onderbouwing bij een ingebrekestelling.
    • Dit verslag verwijst naar normen en toleranties, goed en deugdelijk werk en goedvakmanschap om de klacht (ingebrekestelling) te ondersteunen en zorgt ervoor dat de bouwgebreken grondig en definitief worden aangepakt.

 

Als je twijfelt over bouwproblemen of gebreken, is het raadzaam om zo snel mogelijk een gecertificeerd bouwexpert in te schakelen voor bijvoorbeeld een

·         Eenzijdig deskundigenonderzoek door een onafhankelijke bouwexpert

·         Een bindend advies door een onafhankelijke bouwexpert

Deze expert kan je helpen bij het vaststellen van de bouw of verbouw problemen en het opstellen van een expertiseverslag om je klacht te onderbouwen. Een ingebrekestelling, vergezeld van dit verslag, vergroot de kans dat je klacht serieus wordt genomen bij partijen en bij een bindend advies voorkom je vaak de gang naar de rechter.

 

Gecertificeerde bouwexpert nodig? Kijk op het expertise register en vindt uw onafhankelijke bouwexpert

Keuzevrijheid & transparantie


Het NRBI heeft als doel zijn leden vindbaar en boekbaar te maken voor aanvragers. Een opdracht komt tot stand tussen aanvragers en de gekozen zelfstandig Register Bouwkundig Inspecteurs. Transparantie en keuzevrijheid zijn belangrijk. U kiest zelf de Rbi-er. Door dit mogelijk te maken waarborgen wij de objectiviteit van de Register Bouwkundig Inspecteurs.

Zoek Rbi-er Leden