Recht op herstel

De bouw telt heel wat bekwame en betrouwbare vaklieden, maar soms loopt het klussen, bouwen of verbouwen van een woning toch niet goed. Bouwproblemen tijdens de (ver) bouw voorkomen is beter dan genezen, maar wat kunt u doen als het toch fout afloopt?

Het recht op herstel; Op basis van artikel 7:759 lid 1 BW is de aannemer of klusser verplicht tot herstel van gebreken in het werk waarvoor hij  aansprakelijk is. Vertoont het werk gebreken, dan moet de opdrachtgever, tenzij dit gelet op de omstandigheden van het geval niet van hem kan worden gevergd, de aannemer de gelegenheid geven de bouwproblemen op te lossen binnen een redelijke termijn weg te nemen. De gedachte hierachter is dat in het algemeen gewenst is dat de aannemer het betalen van vervangende schadevergoeding zoveel mogelijk kan voorkomen, door de bouwproblemen en bouwgebreken in een redelijke termijn op te lossen. Het zelf op lossen van bouwproblemen en bouwgebreken zal voor de aannemer doorgaans goedkoper zijn, dan het vergoeden van herstel uitgevoerd door derden. Alleen als de aannemer geen gebruik maakt van deze gelegenheid en weigert de bouwproblemen op te lossen en eventuele bouwgebreken te herstellen, dan kan de opdrachtgever de bouwproblemen en bouwgebreken door een derde laten op lossen. 

Stap 1: Heeft u een rechtsbijstand? Schakel bij bouwproblemen eerst uw rechtsbijstand in en laat een dossier aanmaken. let op: Achteraf rechtsbijstand inschakelen als de bouwproblemen in kaart zijn gebracht wordt vaak uitgesloten. Dit omdat vaak de juridische vraagstelling dan niet is beantwoord. Geen rechtsbijstand raadpleeg eerst een bouwrechtadvocaat.

Stap 2: Hoor en wederhoor: Is de juridische vraagstelling bekend? Vraag of hoor en wederhoor van toepassing is alvorens u een bouwproblemen onderzoek in stelt.

Stap 3: Nodig partijen schriftelijk aantoonbaar uit om bij het bouwproblemen onderzoek aanwezig te zijn. Bij een bouwproblemen onderzoek zijn vaan aanwezig. de eiser, de aannemer of klusser en een onafhankelijk register bouwkundig inspecteur.

Stap 4: Een onafhankelijk bouwproblemen onderzoek vindt dan plaats. Partijen worden in het kader van hoor en wederhoor (aan) gehoord en de bouwkundig inspecteur doet een onafhankelijke bevinding van de bouwproblemen en brengt alle bouwproblemen in kaart.

Stap 5: Zijn de bouwproblemen in kaart gebracht. Stuur eerst een aangetekende brief en wijs de tegenpartij tijdig op haar tekortkomingen volgens de bouwproblemen rapportage als ze haar contractuele afspraken niet nakomt. Probeer de zaak altijd eerst onderling te regelen.

Stap 6: Levert uw aangetekende brief met onderbouwde bouwproblemen rapportage geen resultaat op. Maakt de aannemer geen gebruik van het recht op herstel of laat herstel van de bouwproblemen te wensen over. De rechtsbijstand of uw bouwrechtadvocaat zal dan een procedure kunnen starten om het herstel te verhalen.

De laatste stap is een gerechtelijke procedure een verzoening voor een rechter. De rechter zal dan uitspraak doen.

 

Keuzevrijheid & transparantie


Het NRBI heeft als doel zijn leden vindbaar en boekbaar te maken voor aanvragers. Een opdracht komt tot stand tussen aanvragers en de gekozen zelfstandig Register Bouwkundig Inspecteurs. Transparantie en keuzevrijheid zijn belangrijk. U kiest zelf de Rbi-er. Door dit mogelijk te maken waarborgen wij de objectiviteit van de Register Bouwkundig Inspecteurs.

Zoek Rbi-er Leden