Bouwkundig rapport delen

Een bouwkundig rapport wordt aangevraagt en betaald door een consument of andere opdrachtgever. Vele intermediairs krijgen kennis van dit bouwkundig rapport of krijgen een kopie van dit bouwkundig rapport. Gaat de koop niet door dan willen intermediairs het bouwkundig rapport delen met potentiele nieuwe kopers. Een koper wordt dan vaak gevraagt om (nogmaals) het rapport te betalen en pas dan wordt het rapport gedeeld? De koper loopt hiermee groot financieel en juridisch risico. 

  1. Een bouwkundig rapport staat niet op naam van de (nieuwe) koper;
  2. Aan een bouwkundig rapport wat gedeeld is, kun je niet terug vallen bij het bouwkundig keuringsbedrijf m.b.t. de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.  Immers is het bouwkundig rapport wat gedeeld is niet door de nieuwe kopers betaald en staat niet op naam van de nieuwe koper.
  3. Een koper voldoet met een gedeeld rapport niet aan zijn of haar wettelijke onderzoeksplicht;
  4. Bouwgebreken of verborgen gebreken achteraf? Claims bij verkopers op basis van non-conformiteit zijn moeilijker verhaalbaar.
  5. Is het bouwkundig rapport niet onafhankelijk, ofwel heeft de intermediair invloed uitgeoefend op de wijze van uitvoering en inhoud. Dan loopt de koper het risico dat het gedeelde bouwkundig rapport niet de werkelijke bouwkundige staat en herstelkosten direct en op termijn weergeeft.

Wordt u gevraagt om een bouwkundig rapport over te kopen? Bezef dan als koper dat je risico`s neemt. 

Zoek je een onafhankelijk zelfstandig bouwkundig inspecteur die op persoonsniveau gecertificeerd is? Kijk dan in het register van stichting Nederlands register bouwkundig Inspecteurs

 

Bouwkundig rapport delen? Koper loopt risico

Keuzevrijheid & transparantie


Het NRBI heeft als doel zijn leden vindbaar en boekbaar te maken voor aanvragers. Een opdracht komt tot stand tussen aanvragers en de gekozen zelfstandig Register Bouwkundig Inspecteurs. Transparantie en keuzevrijheid zijn belangrijk. U kiest zelf de Rbi-er. Door dit mogelijk te maken waarborgen wij de objectiviteit van de Register Bouwkundig Inspecteurs.

Zoek Rbi-er Leden