Bouwkundige keuring aftrekbaar van de belastingdienst

Is een bouwkundige keuring aftrekbaar van de belasting aangifte?

De kosten van een bouwkundige keuring zijn in vele gevallen aftrekbaar indien deze bouwkundige keuring benodigd is voor  het afsluiten van een hypotheek vanwege een aankoop van een vastgoedobject die verbetering of onderhoud benodigd heeft. In de meeste gevallen vragen hypotheekverstrekkers naast een taxatierapport ook om een erkende bouwkundige keuring.

Bouwkundige keuring aftrekbaar met Nationale Hypotheek Garantie

Een erkende bouwkundige keuring is vaak fiscaal aftrekbaar bij de belastingdienst in het geval een bouwkundig keuring NHG benodigd is voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Ook hier is het belangrijk om te bepalen of de bouwkundige keuring belastingtechnisch noodzakelijk is. Is het bouwkundig rapport bijvoorbeeld een vereiste om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NGH) te kunnen krijgen. Dan dien je een erkend bouwkundig rapport (NHG) op te laten stellen door een erkend bouwkundig inspecteur.

Vaak wordt door hypotheekverstrekker NHG van de kopers een NHG bouwkundige keuring verreist. Dan zijn de kosten voor een bouwkundige keuring aftrekbaar. Dat geldt ook als u herstel- en verbouwingskosten wilt mee financieren onder NHG.

Een erkend bouwkundig bouwkundige keuring is alleen aftrekbaar indien dieze is opgesteld door een gecertificeerde bouwkundig inspecteur. Een NHG bouwkundig rapport opgesteld door een register bouwkundig inspecteur wordt geaccepteerd door alle hypotheekverstrekkers en de belastingdienst. 

Tip! Neem een bouwkundige voorbehoud op in het koopcontract. Of laat een bouwkundige keuring uitvoeren in de bedenktijd.

Register bouwkundig inspecteurs ijn op persoonsniveau gecetificeerd op dienstniveau. Zoekt u een erkend bouwkundig inspecteur in uw regio voor een bouwkundige keuring voor uw hypotheek klik hier

 

Bouwkundige keuring aftrekbaar in dien uitgevoerd door een erkend bouwkundig inspecteur                                Gecertificeerde bouwkundig inspecteurs te herkennen aan het keurmerk Rbi

 

Keuzevrijheid & transparantie


Het NRBI heeft als doel zijn leden vindbaar en boekbaar te maken voor aanvragers. Een opdracht komt tot stand tussen aanvragers en de gekozen zelfstandig Register Bouwkundig Inspecteurs. Transparantie en keuzevrijheid zijn belangrijk. U kiest zelf de Rbi-er. Door dit mogelijk te maken waarborgen wij de objectiviteit van de Register Bouwkundig Inspecteurs.

Zoek Rbi-er Leden