Bouwkundige keuring verplicht?

Ja, en Nee, kopers en verkopers kunnen er nog steeds voor kiezen het bouwkundig voorbehoud te schrappen in het koop contract. Als koper voldoe je dan niet meer aan de wettelijke onderzoeksplicht. Eventuele claims achteraf op verborgen gebreken en/of NON-conformiteit kun je dan vaak niet meer verhalen bij verkoper. De verkoper kan een bouwkundig voorbehoud ook weigeren, omdat er genoeg andere kopers zijn die het huis willen kopen zonder dat voorbehoud. In de overspannen huizenmarkt is dat nog steeds reëel. 'Vooral in de grote steden zie je dat kritische kopers snel worden uitgesloten als ze eisen stellen over voorbehoud van financiering of een bouwkundige keuring',  'Verkopers hebben geen zin in een discussie over bouwkundige gebreken en zijn bang voor gemuggenzift, bouwgebreken en/of onderhandeling. De verplichte bouwkundige keuring is dus een schijnverplichting. De koper die ervan af ziet loopt hier groot risico mee gezien zijn of haar niet wordt voldaan an de wettelijke onderzoeksplicht. Ja een bouwkundige keuring als koper is verplicht maaris helaas een schijnverplichting gezien intermediairs en verkopers deze eruit onderhandelen. 

 

Stichting Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs wijst marktpartijen en consumenten dan ook over deze schijnverplichting van een bouwkundige keuring. De risico`s voor kopers maar ook verkopers zijn achteraf zeer groot en hebben vaak verstrekkende financiële en juridische gevolgen.

 

 

Keuzevrijheid & transparantie


Het NRBI heeft als doel zijn leden vindbaar en boekbaar te maken voor aanvragers. Een opdracht komt tot stand tussen aanvragers en de gekozen zelfstandig Register Bouwkundig Inspecteurs. Transparantie en keuzevrijheid zijn belangrijk. U kiest zelf de Rbi-er. Door dit mogelijk te maken waarborgen wij de objectiviteit van de Register Bouwkundig Inspecteurs.

Zoek Rbi-er Leden