Eerste bouwkundig inspecteurs gecertificeerd voor deskundigenonderzoeken

Geplaatst op: 26-01-2024
Een recordaantal conflicten bij verbouwingen en nieuwbouw in 2022 en 2023: Ruzies over prijs, meerwerk en niet waargemaakte verwachtingen en geleverde kwaliteit zijn scheer en inslag in Nederland. Deskundigenonderzoeken, bindend adviezen, schade rapportages, bouwgebrekenonderzoeken nemen extreem toe. Zo ook de vraag naar bouwkundige met de juiste kennis en kunde. Consumenten, rechtsbijstand en andere partijen willen geholpen worden door personen met de juiste kennis en kunde bij een bouwgeschil of verbouwgeschil. Het certificeren van een bouwkundige (persoon) is dan ook van belang. Het Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs, gekwalificeerd deskundigen onder de deskundigen. Onafhankelijkheid gewaarborgd bij bouwgeschillen en verbouwgeschillen. Het Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs, gekwalificeerd deskundigen onder de deskundigen.

Wijchen, 26 januari 2024 – Het Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs (NRBI) heeft de eerste registerbouwkundig inspecteurs gecertificeerd voor het uitvoeren van deskundigenonderzoeken.

Een onafhankelijk expertiseregister voor bouwgeschillen, verbouwgeschillen of gerechtelijk deskundig onderzoek.

 

Certificaat deskundigenonderzoek

 

Het Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs, gekwalificeerd deskundigen onder de deskundigen.

Wijchen, 18 januari 2024 – Het Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs (NRBI) heeft de eerste registerbouwkundig inspecteurs gecertificeerd voor het uitvoeren van deskundigenonderzoeken.Deskundigenonderyoek

Een onafhankelijk expertiseregister voor bouwgeschillen, verbouwgeschillen of gerechtelijk deskundig onderzoek. 

De certificering van deskundigen komt voort uit de behoefte van marktpartijen, consumenten en bouwkundig inspecteurs om meer uniformiteit, helderheid en kwaliteit van deskundigenonderzoeken te bewerkstelligen binnen het domein nieuwbouw of verbouw.

Het Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs maakt hiermee kenbaar dat gekwalificeerde deskundigen zich kunnen aanmelden voor registratie in het register. 

Stichting NRBI bewaakt de kwaliteit van deskundigenonderzoeken, en contra expertises. 

 

Reden van oprichting 2017

Het vak van bouw- of gerechtelijk deskundige is geen beschermd beroep. Met andere woorden, iedereen kan benoemdDeskundige rapportage worden door de rechtelijke macht of zichzelf gerechtelijk deskundige noemen binnen het domein nieuwbouw of verbouw. Het gros van de aanvragen voor deskundigenonderzoeken wordt door zelfstandigen uitgevoerd. Dit levert een grote verscheidenheid aan deskundigenrapportages op van uiteenlopende kwaliteit. De aanvrager weet vooraf niet of de bouwkundig inspecteur (zelfstandig bouwkundige) de vereiste kwaliteit levert, of dat het deskundigenonderzoek wordt uitgevoerd door een "zelfverklaard" bouw- of gerechtelijk deskundige. Marktpartijen, zoals consumenten, rechtshulpverleners, rechtsbijstand, advocaten, de gerechtshoven maar ook de zelfstandige bouwkundigen in Nederland, hebben behoefte aan meer transparantie, validatie en een kwaliteitskeurmerk. Met de inrichting van dit landelijke register voor gekwalificeerd register deskundigen voor het doen van deskundigen onderzoeken, gerechtelijk deskundig onderzoek of contra expertises wil het stichting NRBI in deze behoeften voorzien.

Kwaliteit waarborgen

Om de kwaliteit van deskundigenonderzoeken, uitgevoerd door NRBI-geregistreerde bouwkundigen (Rbi-er)  te bewaken, hanteert het NRBI drie vereisten:

  • Bouwkundigen die zich aanmelden voor registratie moeten voldoen aan een toetredingsdrempel.
  • Bouwkundigen die zich aanmelden voor registratie worden onderworpen aan een jaarlijkse kwaliteitscontrole;
  • Deskundigen rapportages dienen ter validatie aangeboden te worden;
  • Geregistreerde inspecteurs (bouwkundige) dienen bij bouwkundige inspecties gebruik te maken van een door het NRBI opgesteld format voor hun deskundigenrapportage of deskundigen bericht;
  • Geregistreerde inspecteurs dienen zich te houden aan een door het NRBI opgestelde beroeps- en gedragscode en vallen daarmee onder het scheidsrecht. 

Voordelen register deskundigen

Een registratie als gecertificeerde deskundige bij het NRBI levert de register bouwkundige (inspecteur) een aantal voordelen op. De bouwkundig inspecteur ontvangt erkenning voor zijn werk en mag de titel Register Bouwkundig inspecteur (Rbi) voeren om zich te onderscheiden. Naast de titel en het gebruik van het beeldmerk van de stichting, ontsluit het NRBI ook het keuringsformat en past een vier ogen principe toe door een validatie. 

Aanhalingstekens

Vincent Verbruggen, bestuursvoorzitter van het NRBI: 'Met een registratie in het expertiseregister van het NRBI zijn de marktpartijen, consument en de bouwkundig inspecteur geholpen. Er komt een kwaliteitsstandaard waardoor het kaf van het koren wordt gescheiden en de waarde van deskundigenrapportages bij nieuwbouw- en verbouwgeschillen en contra expertises toeneemt.' 

Over NRBI

Het Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs (NRBI) is een stichting die door mensen uit het werkveld in het leven is geroepen om de kwaliteit, eenduidigheid en transparantie in de markt voor bouwkundige inspecties en deskundigenonderzoeken te bevorderen. De stichting heeft bestuursleden en is gevestigd in Wijchen. Voor meer informatie over de stichting of het aanmelden in het expertiseregister, ga naar www.nrbi.nl.

 

Gecerificeerde bouwdeskundige nodig? Kijk in het expertise register of mail uw stuur een e-mail naar info@nrbi.nl

#Deskundigenonderzoek
#Deskundigenverslag
#Bouwdeskundige
#Bouwgebreken
#Bindenbouwkundigdadvies

 

Terug naar overzicht

Keuzevrijheid & transparantie


Het NRBI heeft als doel zijn leden vindbaar en boekbaar te maken voor aanvragers. Een opdracht komt tot stand tussen aanvragers en de gekozen zelfstandig Register Bouwkundig Inspecteurs. Transparantie en keuzevrijheid zijn belangrijk. U kiest zelf de Rbi-er. Door dit mogelijk te maken waarborgen wij de objectiviteit van de Register Bouwkundig Inspecteurs.

Zoek Rbi-er Leden