Bouwkundige taxatie bij (ver)bouwgeschillen

Wat is een bouwkundige taxatie

Een bouwkundige taxatie is een waardebepaling van de geleverde (ver) bouw werkzaamheden. Een bouwkundige taxatie wordt veelal toegepast bij geschillen tijdens een (ver)bouw of als een verbouwing. Een bouwkundige taxatie is een kwaliteit en waardebepaling van het geleverde werk.

Een bouwkundige taxatie heeft als doel de marktwaarde (hoogte) te bepalen van het geleverde of opgeleverde werk. Ofwel vertegenwoordigd het geleverde werk de aanneemsom of gefactureerde termijn. 

Wanneer een bouwkundige taxatie

Een bouwkundige taxatie wordt toegepast om verschillende redenen. Vaak dient een bouwkundige taxatie als bewijslast voor de aannemer of opdrachtgever om aan te tonen of het geleverde werk ook een (bepaald) bedrag vertegenwoordigd. Wanneer een bouwkundige taxatie wordt toegepast hangt af van:

 • Aannemer maakt zijn werk niet af;
 • Opdrachtgever legt werk onterecht stil;
 • Consument is volgen aannemer te veeleissend;
 • Aannemer komt niet meer opdagen; 
 • Slecht werk door klusser of aannemer;
 • Aannemer komt niet meer;
 • Opleverpunten worden niet opgelost;
 • opdrachtgever wil aannemer niet betalen;
 • Retentierecht door aannemer;
 • Retentierecht door consument;
 • Bouwgeschil op handen;
 • Verbouwgeschil.

Hoor en wederhoor bouwkundige taxatie

Bouwgeschil of verbouwgeschil? Binnen een bouwkundige taxatie worden beiden partijen schriftelijk aantoonbaar uitgenodigd om bij de bouwkundige taxatie aanwezig te zijn. Beide partijen worden dan aangehoord door de onafhankelijk register bouwkundig inspecteur. Doel: Goed inzicht te verkrijgen in de (onderling) gemaakte afspraken. De register bouwkundige zal dan een onafhankelijk bouwkundige taxatie uitvoeren oplocatie. Deze beoordeeeld het geleverde werk op kwaliteit en maakt middels een calculatie (openbegroting) een waarde bepaling van het geleverde werk.

Is een bouwkundige taxatie een taxatie voor de verkoop

Nee, een bouwkundige taxatie zegt niks over de verkoopwaarde maar over de waarde van de geleverde bouwkundige werkzaamheden door een aannemer of klusser. In een bouwkundige taxatie wordt het werk beoordeeld op de geleverde kwaliteit, en wat het geleverde werk qua kosten (manuren, materiaal en onderaanneming) vertegenwoordigd. 

Wie mag een bouwkundige taxatie uitvoeren

Een onafhankelijk register bouwkundig inspecteur die de juiste kennis en kunde heeft, mak een bouwkundige taxatie uitvoeren. Deze gecertificeerde bouwkundige moet kennis en kunde hebben van bouwgebreken, verborgen gebreken en bouwbesluit. Tevens dient deze bouwkundige taxateur te kunnen begroten (calculatie op basis van manuren,materialen en onderaanneming). 

Kosten bouwkundige taxatie

De kosten van een bouwkundige taxatie is op voorhand niet te bepalen. Immers weten we aan de voorkant niet hoeveel werk een bouwkundige taxatie op locatie en begroten (waarde bepaling) aan tijd gaat kosten. Een bouwkundige taxatie kent een starttarrief met een vervolg tarrief per half uur. 

Waar vind ik een erkend bouwkundig taxateur

Er zijn in Nederland veel zelf verklaarde bouwkundig inspecteurs die een bouwkundige taxatie aanbieden. Echter heben deze vaak niet de juiste kennis en kunde om een bouwkundige taxatie uit te voeren, zijn vaak niet verzekerd en worden vaak niet geaccepteerd door verzekeraars, rechtbijstand of advocaten. Een erkend bouwkundig inspecteur dient aangesloten te zijn bij een onafhankelijke beroeps organisatie of stichting die de kwaliteit, kennis en kunde waarborgd van bouwkundige. 

Stichting Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs certificeerd bouwkundig inspecteurs op persoonsniveau en toetst de kennis en kunde van de bouwkundig inspecteur aan de voorkant en na de geleverde bouwkundige taxatie. 

Zoekt u een erkend bouwkundige taxatie bij bouwgeschillen of verbouwgeschillen, neem dan contact met ons op. klik hier. Of kijk in het register

 

Bouwkundige taxatie door een gecertificeerde bouwkundig inspecteur aangesloten bij stichting Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs                             Erkend bouwkundig inspecteur bij een bouwkundige taxatie

 

 

 

 

 

Keuzevrijheid & transparantie


Het NRBI heeft als doel zijn leden vindbaar en boekbaar te maken voor aanvragers. Een opdracht komt tot stand tussen aanvragers en de gekozen zelfstandig Register Bouwkundig Inspecteurs. Transparantie en keuzevrijheid zijn belangrijk. U kiest zelf de Rbi-er. Door dit mogelijk te maken waarborgen wij de objectiviteit van de Register Bouwkundig Inspecteurs.

Zoek Rbi-er Leden