Bouwkundige keuring nieuwbouw

'Iedere bouwperiode heeft zijn eigen aandachtspunten'

Bouwkundig adviseur Alexander Boele vertelt over de bouwkundige keuring. Hij keurt nieuwbouwwoningen, valideerd bouwkundige rapportages en leidt bouwkundige inspecteurs op.

Wie een nieuwbouwhuis van 1 tot 10 jaar gaat bezichtigen, kan natuurlijk op zoek gaan naar een handige vriend die verstand heeft van klussen. Maar heeft hij echt voldoende bouwkundige verstand van zaken om de bouwkundige technische staat van het huis te beoordelen waar jij je oog op hebt laten vallen?

Iedere bouwperiode of het nou om pas ofgeleverde woningen gaat of een nieuwbouwwoning van 10 jaar oud kennen zo zijn hun eigen aandachtspunten en specifieke bouwkundige problemen. Een register bouwkundig inspecteur (Rbi) heeft deze kennis en kunde in huis en let bij de bouwkundige keuring juist op kritische punten.

Ook bouwgebreken in nieuwbouw woningen

Het is een groot misverstand om te denken dat bouwkundige gebreken, achterstallig onderhoud alleen bij oude woningen voorkomen. Ook in woningen die 5 tot 10 jaar oud zijn kom ik mankementen en bouwgebreken tegen. Denk aan kitwerk dat zijn beste tijd gehad heeft of tegelwerk dat los gekomen is. Of schilderwerk niet onderhouden is waardoor de garantie vanuit de bouwer verlopen is. Je kijkt er snel overheen, maar dit soort technisch onderhoud is absoluut noodzakelijk.

Bij de bouwkundige keuring nieuwbouw kan ik een inschatting geven van de kosten waar je als potentiële koper rekening mee moet houden nu en in de toekomst. Kosten voor direct herstel, of om grotere schade te voorkomen, en de kosten om een woning in redelijke staat te brengen.

Bouwkundige keuring vóór de koop

Af en toe kom ik een woning tegen met zo veel bouwkundige gebreken dat ik het liefst tegen de potentiële koper zou willen zeggen: zie ervan af. Maar dat is niet mijn taak als bouwkundig inspecteur. Mensen worden verliefd op een woning en willen weten wat ze eraan moeten doen om er fijn in te kunnen wonen. Wat ik wel doe is even de roze bril af laten zetten zodat ze een weloverwogen keuze kunnen maken.

Als bouwkundig inspecteur kijk ik dan ook alleen naar de bouwkundige staat en wat er bouwtechnisch niet in orde is. Ik geef in het bouwkundig rapport aan wat de kosten zijn om het geheel weer op te knappen. Dan weet de koper in ieder geval wat hem te wachten staat nu en in de toekomst, en wat het ongeveer gaat kosten. Die informatie kan de koper vervolgens ook weer gebruiken om te onderhandelen.

Mijn advies is dan ook altijd om de bouwkundige keuring nieuwbouw uit te laten voeren. Bij voorkeur vóór de koop. Het versterkt je positie in de onderhandelingen aanzienlijk tevens voldoe je als koper van een redelijke jonge woning aan je mededelingsplicht.

 • Klik hieronder op de bouwkundige keuring die u nodig heeft;
 • Voer de postcode in waar de bouwkundige keuring moet plaatsvinden (of gebruik hiervoor de kaart
 • als u de postcode niet weet);
 • Regionale register bouwkundig inspecteurs worden getoond;
 • Filter op naam, recensies en beschikbaarheid;
 • Kies de Register bouwkundig Inspecteur en plaats de opdracht;
 • Je ontvangt een verificatie e-mail om de aanvraag te bevestigen
 • De planning of Rbi-er neemt contact met u op en pland met u de aanvraag in;
 • Kan de gekozen bouwkundige niet zoekt de planning naar een oplossing;
 • Is er een match qua datum. Dan ontvangt u een afspraakbevestiging.
 • Je ziet eerst de register bouwkundig inspecteur op locatie. Na opname ontvangt je het bouwkundig rapport en een betaalverzoek. U betaald dus pas achteraf!

 

Keuzevrijheid & transparantie


Het NRBI heeft als doel zijn leden vindbaar en boekbaar te maken voor aanvragers. Een opdracht komt tot stand tussen aanvragers en de gekozen zelfstandig Register Bouwkundig Inspecteurs. Transparantie en keuzevrijheid zijn belangrijk. U kiest zelf de Rbi-er. Door dit mogelijk te maken waarborgen wij de objectiviteit van de Register Bouwkundig Inspecteurs.

Zoek Rbi-er Leden