Meerjarenonderhoudsplan (MJOP)

MJOP wettelijk verplichting voor VvE’s

Het is voor elke VvE wettelijk verplicht sinds 2017 om een onderhoudsreserve op te bouwen en daarvoor dus jaarlijks te reserveren. Dit onderhoudsfonds moet ‘voldoende’ zijn om het pand in goede technische staat houden. De beste manier om de juiste hoogte van het reservefonds vast te stellen is door middel van een erkend Meerjarenonderhoudsplan (MJOP).
Met een Rbi-MJOP voldoet u als VvE aan uw wettelijke verplichting.

Alle VvE’s kunnen terecht bij een gecerticeerde Register bouwkundig Inspecteur aangesloten bij het NRBI voor een Meerjarenonderhoudsplan. Dus vanaf één gebouw met twee appartementen kun je al Register bouwkundig Inspecteurs regionaal of landelijk vinden.

 • De VvE voldoet aan haar wettelijke verplichting;
 • Kosten MJOP gelijk inzichtelijk. Geen verrassingen achteraf!
 • Bouwkundige* met persoonscertificering.
 • Direct inzicht in de onderhoudskosten direct en op termijn;
 • Conditiemeting is een vast onderdeel in het rapport;
 • Je weet wat je maandelijks moet reserveren voor het technisch onderhoud
 • Kwaliteit, kennis en kunde gewaarborgd door toezicht op uitvoering en processen;
 • Register experts (Rbi-ers) conformeren zich aan de beroeps en gedragscode NRBI
 • Erkend meerjarenonderhoudsplan (MJOP);
Zoek een RBI-erBekijk leden

Rbi-Meerjarenonderhoudsplan (MJOP)

Ongeveer de helft van de VvE’s spaart te weinig. En dat leidt tot groot achterstallig onderhoud en problemen bij de VvE leden. Vanaf 1 januari 2018 is er een wettelijke verplichting dat elke VvE jaarlijks een bedrag reserveren voor het groot onderhoud van het gebouw. De hoogte van deze reservering is gebaseerd op een meerjarenonderhoudsplan (MJOP).

Een meerjarenonderhoudsplan is een langetermijnplanning voor het uitvoeren van noodzakelijk onderhoud aan vastgoedobjecten. Een MJOP bestaat uit grofweg 3 belangrijke onderdelen, namelijk;

 • beschrijving van alle te onderhouden bouwdelen, inclusief geschatte levensduur en huidige conditie
 • een tijdschema voor inspectie, onderhoud, herstel of vervanging per element
 • een uiteenzetting van de te verwachte onderhoudskosten per onderdeel


VvE reservefonds onderhoud verplicht!
Iedere VvE dient een een reservefonds (afzonderlijke VvE betaal- of spaarrekening) hebben voor groot technisch onderhoud. Bijvoorbeeld voor onderhoud aan de algemene ruimtes, gevel, dak of de liften. Duurzaamheidsmaatregelen, zoals vloer- of dakisolatie, vallen vaak ook onder groot onderhoud. De VvE (alle leden) moeten er samen ervoor zorgen dat zij in het reservefonds genoeg geld reserveren. Dit kan via een meerjarenonderhoudsplan (MJOP).

Stichting Nederlands register Bouwkundig Inspecteurs certificeert personen met de juiste kennis en kunde voor een meerjarenonderhoudsplan. Register Bouwkundig Inspecteurs die zijn gecertificeerd binnen de expertisekamer houden zich aan de beroeps en gedragscode van het NRBI. Zo weet u zeker als VvE dat uw Vve complex door een Rbi-er vakkundig gekeurd wordt.

Kwaliteit, kennis en kunde gewaarborgd op persoonsniveau!

Meerjarenonderhoudsplan nodig? Bekijk Rbi-ers

Spreek vooraf meerdere (voorstel) datums af voor de opname met tijdstippen met uw mede bestuurders.

Kies de dienst meerjarenonderhoudsplan(MJOP). Lees meerinformatie en kies uw Register Bouwkundig Inspecteur regionaal.

Boek de Register Bouwkundig Inspecteur die gecertificeerd is om een meerjarenonderhoudsplan op te stellen en kom 1 op 1 in contact en overleg.

Jouw Register Bouwkundig inspecteur reageert op jouw voorsteldatums en plant samen online met jouw de afspraak.

Ontvang per e-mail een afspraakbevestiging voor de meerjarenonderhoudsplan opname. Geef deze datums eventueel door aan uw medebestuurders.

Zorg altijd bij een meerjarenonderhoudsplan afspraak of opname onderzoek dat een van de bestuurders aanwezig is.

Ontvang het meerjarenonderhoudsplan digitaal op uw persoonlijke account.

Het meerjarigeonderhoudsplan wordt eerst uitgevoerd. U ziet de expert eerst op locatie en overlegd met de VvE. Na het opmaken van het MJOP rapport betaald u achteraf pas via IDEAL of overschrijving.

Zoek een RBI-er

Kosten Meerjarenonderhoudsplan (MJOP)

Bekijk de dienst meerjarenonderhoudsplan(MJOP). Bekijk vervolgens meer informatie over de dienst Meerjarenonderhoudsplan, en klik op verder.

Voer de postcode in van het object in. Is het een nieuwbouw VvE complex of weet u de postcode niet gebruik dan de kaart. Zoek de dichtstbijzijnde straat, dorp of stad. klik op de kaart en de postcode wordt gevonden. Verander alleen het adres in de volgende stap.

Loop door de opties heen. Gereed. Register Bouwkundig Inspecteurs regionaal en landelijk worden dan getoond die gecertificeerd zijn voor het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan. De kosten meerjarenonderhoudsplan worden gelijk getoond.

Bekijk meer informatie en reviews van de Register bouwkundig inspecteur die gecertificeerd zijn om een meerjarenonderhoudsplan op te stellen.

Heeft u een register bouwkundig Inspecteur voor je meerjarenonderhoudsplan gevonden, kijk dan wanneer u kunt en geef meerdere voorsteldatums op aan de register expert voor de opname.

Plaats de opdracht voor een meerjarenonderhoudsplan. De Register bouwkundige neemt 1 op 1 contact met u op. Om samen met jouw het meerjarenonderhoudsplan te bespreken in te plannen om op locatie te komen kijken.

Zoek een RBI-er

Meerjarenonderhoudsplan? Wat krijgt u.

Een onafhankelijk Register Bouwkundig Inspecteurs die op persoonsniveau gecertificeerd is binnen de expertisekamer en werkt volgens de beroeps en gedragscode NRBI
Lees meer over een meerjaren onderhoudsplan

U bent verzekerd van een verzekerde dienstverlening, vaste prijs, onafhankelijkheid, kwaliteit, kennis en kunde bij een meerjarenonderhoudsplan (MJOP).

Duidelijke expertise kaders en een erkend meerjarenonderhoudsplan die voldoen aan de normen gesteld door alle marktpartijen.
Klik hier om een RBI-er te vinden

Volg het proces, deel documenten, tekeningen, maak afspraken, communiceer na opdracht op uw track and trace lextool account. Transparantie binnen de opdracht zorgt voor duidelijkheid voor alle partijen.

Kwaliteit, kennis en kunde gewaarborgd door toezicht. Reviews van gebruikers en marktpartijen. Ook jouw mening telt na de uitgevoerde meerjarenonderhoudsplan.
Bekijk wat de klanten vertellen

Zekerheid: altijd een Register Bouwkundig Inspecteur (Rbi) bij een meerjarenonderhoudsplan(MJOP) bij u in de buurt

1 op 1 contact met de Register Bouwkundig Inspecteur

Zoek een RBI-er

Wat is een Meerjarigenonderhoudsplan

Een meerjarenonderhoudsplan is een langetermijnplanning voor het uitvoeren van noodzakelijk technisch onderhoud aan vastgoed. Een gecertificeerde bouwkundig inspecteur is persoonsniveau gecertificeerd voor een MJOP. Zo weet u zeker dat uw VvE complex vakkundig gekeurd wordt.
Meer info? Wat is een meerjarenonderhoudsplan

Meerjarenonderhoudsplan verplicht?

Kleine VvE`s of een grote VvE een meerjarenonderhoudsplan is bij wet verplicht. Voldoet u niet aan deze wettelijke verplichting dan kan het bestuur (VvE) aansprakelijk gesteld worden. MJOP niet op orde? Schakel een Rbi-er in.
Waarom een een meerjarenonderhoudsplan?

Offerte meerjarenonderhoudsplan?

Het MJOP kosten zijn onder meer afhankelijk van het aantal appartementen, bijgebouwen, algemene ruimtes in het complex. De Register bouwkundig Inspecteurs geven de vaste kosten aan voor een meerjarenonderhoudsplan. U weet direct wat een MJOP kost. Een offerte maken kost veel tijd en geld. Door transparantie en keuzevrijheid kunt u als VvE gelijk een weloverwogen keuze maken en direct een Rbi-er inschakelen.
Kosten MJOP toegelicht

Keuzevrijheid & transparantie


Het NRBI heeft als doel zijn leden vindbaar en boekbaar te maken voor aanvragers. Een opdracht komt tot stand tussen aanvragers en de gekozen zelfstandig Register Bouwkundig Inspecteurs. Transparantie en keuzevrijheid zijn belangrijk bij een meerjarigenonderhoudsplan(MJOP) voor kleine en grote VvE`s. U kiest zelf de Rbi-er. Door dit mogelijk te maken waarborgen wij de objectiviteit van de Register Bouwkundig Inspecteurs.

Zoek Rbi-er Leden